Концерт • Николa Здравковић, клавир • Понедељак, 26.10,2015. • 19:30

Вести 21.10.2015.

koncert-2015-10-26

Никола Здравковић (Ваљево, 1990) је завршио основну и СМШ Живорад Грбић у Ваљеву у класи проф. Димитрија Томића. Са непуних седамнаест година уписао је ФМУ у Београду у класи проф. Александра Сердара, у чијој класи је и дипломирао и завршио мастер студије са највишом оценом. Тренутно је студент друге године докторских студија у истој класи.
Учествовао је на многим такмичењима у земљи иу иностранству на којима је постизао значајне резултате, међу којима се истичу: лауреат Баховог такмичења у Београду (2000), лауреат Фестивала младих пијаниста у Шапцу (2007), прве награде на такмичењу младих пијаниста у Нишу, републичким такмичењима у Београду и друге. Године 2005. освојио је сребрну медаљу на Интернационалном конкурсу младих пијаниста у Барлети, као и друго место на Међународном такмичењу у Горици (2007).
Први солистички концерт одржао је као тринаестогодишњак и до сада их је имао преко педесет. Најзначајнији међу њима су концерти у Галерији САНУ, Галерији Прогрес, Народном Коларчевом универзитету, Историјском музеју Србије, као и концерти широм Србије на којима је свирао као најмлађи учесник Националне концертне сезоне. Активан је и као камерни извођач на подијумума најзначајнијих дворана у Србији. Премијерно изводи дела домаћих аутора.
Године 2010. учествовао је на манифестацији Културно лето Европе у Немачкој и одржао је два веома запажена концерта у Пфафенхофену и Минхену од којих је један солистички, а други са виолинистом Сретеном Крстићем, концерт мајстором Минхенске филхармоније. Остварио је трајне снимке за Радио Београд.
Похађао је бројне курсеве међу којима су најзначајнији курсеви професора Паула Бадура-Скоде, Мартина Хугхеса, Карла Понтенова, Баруха Мајера и Александра Маџара.