Фолклорни ансамбл Дома културе

14.12.2015.
АНСАМБЛ НАРОДНИХ ИГАРА И ПЕСАМА ДОМА КУЛТУРЕ ПИРОТ • СРБИЈА

Наставља традицију „Пиротске певачке дружине Момчило“ основане далеке 1886. године. Од тада па све до данашњих дана, Ансамбл се бавио и бави организованим радом на очувању наше културне традиције која нас одређује као народ и на неговању разних облика уметничког изражавања.
На том веома дугом путу развоја, друштво је неколико пута мењало име, али је увек остајала безгранична љубав према игри, песми, речи, музици, а небројено много чланова свих узраста је кроз своје ангажовање у овом колективу увек носило у себи истанчан осећај патриотизма и љубави према народу коме припадају.
Посебан напредак у квалитативном и квантитативном смислу, Ансамбл остварује крајем седамдесетих и током осамдесетих година, када почиње стварање богатог фолклорног репертоара уз помоћ најпознатијих кореографа. Од тада па до данас остварен је фонд од око педесет кореографија домаћег и интернационалног карактера.

ФОЛКЛОРНИ AНСАМБЛ ДОМА КУЛТУРЕ

Део Дома културе Пирот који се бави културно-уметничком делатношћу је најмногобројнији и најразноврснији, јер њега чине деца од 6 година до ветерана.

Чланови су распоређени у неколико секција:

  • Први фолклорни ансамбл /извођачки/
  • Први дечији фолклорни ансамбл /припремно-извођачки/
  • Други дечији фолклорни ансамбл /припремни/
  • Ансамбл ветерана и рекреативаца
  • Народни оркестар и
  • Хор и Хорић Дома културе
ПРВИ ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ /извођачки/

Тренутно броји 40 чланова /26 девојака и 14 момака/. Пробе се одржавају три пута недељно /понедељак – среда – петак/, по 90 минута.

ПРВИ ДЕЧИЈИ ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ /припремно – извођачки/

Ансамбл тренутно броји 40 чланова /33 девојчице и 7 дечака/, а пробе се одржавају два пута недељно /уторак-четвртак/ по 45 – 60 минута.

Као и увек, поред васпитања и упознавања са традицијом, ради се на учењу изворног и кореографисаног начина играња и извођења на сцени.

Постављају се кореографије у складу са узрастом и припремају за прелазак у Први ансамбл.

ДРУГИ ДЕЧИЈИ ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ /припремни/

Тренутно броји 45 чланова /35 девојчица и 10 дечака/. Пробе се одржавају два пута недељно /понедељак – среда/ по 30 – 45 минута.

Овде се рад највише базира, обзиром да су то почетници, на развијању моторичких способности везаних за игру, сценски изглед, осећај за ритам, музикалност и колективни рад и дух.

Ово је припремна група, а по потрби може и да наступа са осталим члановима старијих група.

АНСАМБЛ ВЕТЕРАНА И РЕКРЕАТИВАЦА

Група која броји 20 чланова у којој су бивши играчи и новопридошли, који желе да науче да играју.

Све то се ради два пута недељно /уторак – четвртак/ по 60 минута. На тим пробама се уче народне игре из Србије и окружења, а све то могу и да изводе на сцени у пригодним приликама, уз учешће осталих делова Ансамбла.

НАРОДНИ ОРКЕСТАР

Нераскидиви и нераздвојни део фолклорног ансамбла, који тренутно броји 5 сталних чланова који прате пре свега пробе свих фолклорних група. Ради се на довођењу нових, пре свега младих чланова /дувача и гудача/

Поред проба прате и све наступе, концерте и гостовања филклорног ансамбла, и у оквиру тога наступају са својим инструменталним програмом.