Хор Дома културе

04.09.2015.

Хор Дома културе Пирот основан је 2005. године и на свом репертоару има разноврстан и разнородан репертоар: уметничке, џез и евергрин композиције као и традиционалне песме пиротског краја.

Остварили смо бројне наступе у земљи и иностранству, а посебно треба издвојити наступе у Ставросу (2005.), Монтани (2007.), Китену (2009.), целовечерњи концерт у Софији (2008.) . Ипак, најдражи су наступи у родном граду а поводи су различити: промоције књига, седенће у Музеју Понишавља, спортске манифестације, свечане академије, академија за Дан града… 2011. одабране чланице Хора, које чине певачку групу Дома културе учествовале су у снимању емисије РТС-а «Источници» у порти Манастира Свети Јован Богослов.

Хор Дома културе наступио је на свечаном отварању еминентног међународног хорског фестивала »Хорске свечаности» у Нишу

Као круну годишњег рад хора, сада већ традиционало, у априлу организујемо целовечерње, годишње концерте Хора Дома културе.

При Дому културе ради и Дечији хор, који је извесна припрема младих певача за хор одраслих. Чине га деца узраста од 6-15 година. Дечији хор је такође остварио бројне наступе у граду и иностранству.

Од септембра до децембра 2009. у сарадњи са школом за образовање деце са сметњама у развоју ШОСО «Младост» реализован је пројекат под називом «Певајмо заједно», који је у рад Дечијег хора Дома културе укључио и децу са сметњама у развоју. Пројекат је подржало и суфинансирало Министарство културе, а завршни концерт је одржан 12. децембра у дворани Дома културе. У периоду од септембра до децембра 2012. реализовали смо пројекат «Хор великог срца» који такође укључује у рад хора децу са сметњама у развоју, а који је такође подржало и суфинансирало Министарство културе РС. У питању је Новогодишња приредба «Рудолф» која је својеврстан спој хорског, соло певања, глуме и игре. Од септембра до децембра 2013. године реализовали смо још један пројекат под покровитељством Министарства културе РС „Хор отвореног срца“.

ХОР ДОМА КУЛТУРЕ

Хор тренутно броји 22 члана, а рад се одвија три пута недељно /понедељак – среда – петак/ по 90 минута, где се по потрби ради индивидуало, по гласовима или са цели хором.

Независно од хора раде Женска и Мушка певачка група са својим репертоаром. Константно се ради на ширењу репертоара свим жанровима /духовна, популарна-забавна, народна или изворна/. Хор или групе певача прате све градске манифестације где постоје услови и потреба за њихивим учешћем.

Својим радом и Хор и групе певача успешно раде на очувању богате музичке традиције, пре свега Србије а и шире.

Х О Р И Ћ / Дечији хор /

Хорић тренутно броји 26 чланова, претежно основношколског узраста, и раде три пута недељно /понедељак – среда – петак/ по 60 минута.

У свом раду, негују традицију, васпитавају се, социјализују и негују начин колективног певања. На репертоару су народне и популарно-забавне песме, прикладне њиховом узрасту.Учествују на свим градским манифестацијама где је њихиво учешће потребно и прикладно.