САЛОН КЊИГА

18.05.2015.

XXIII САЈАМ КЊИГА – 2022.

 

XXII САЈАМ КЊИГА – 2021.

 

XXI САЈАМ КЊИГА – 2020.

 

XXI Салон књиге и графике одржан је од 18-25.фебруара 2020. године. Свечано отварање Салона било је 18. фебруара 2018. у 18:00. часова. Салон је отворио Горан Петровић, а на отварању су говорили и директор Дома културе Мишко Ћирић испред организатора Салона и мр Владан Васић, градоначелник Пирота у име покровитеља XXI Салона.

ПРОМОЦИЈЕ НА XXI САЛОНУ КЊИГЕ И ГРАФИКЕ ПИРОТ 2020.

Промоције на XXI Салону кљиге и графике имали су академик Горан Петровић, дечији писац Дејан Алексић, удружење књижевника из Врања, Весна Дедић, програм „Хандке и Нобел“, посвећен актуелном добитнику Нобелове награде за књижевност и његовим књигама које се ових дана појављују на српском језику са . Мухаремом Баздуљем и Небојшом Грујичићем, Др Неле Карајлић и Вуле Журић,  Лаура Барни, Дејан Стојиљковић – „Константиново раскршће“, стрип, Ана Вучковић Денчић, православно удружење „Владика Василије Костић “ и Радица Ђурић „Свети Василије са Острога збори“ и „Моје исцељење у манастиру Ђунису и још прегршт чуда Мајке Божије“, Јелена Бачић Алимпић као и библиотека „Драинац“ – Прокупље

 

XX САЈАМ КЊИГА – 2019.

XX Салон књиге и графике одржан је од 14-21.фебруара 2019. године. Салон је отворио Вуле Журић, а на отварању су говорили и директор Дома културе Мишко Ћирић испред организатора Салона и мр Владан Васић, градоначелник Пирота у име покровитеља XX Салона.

ПРОМОЦИЈЕ НА XX САЛОНУ КЊИГЕ И ГРАФИКЕ ПИРОТ 2019.

Промоције на XX Салону кљиге и графике имали су Вуле Журић (Помор и страх), Иван Токин (О молекулима, псима и најнормалнијим људима на свету), Горан Марковић (Београдски трио), Маја Ђорђевић (Немир), Ненад Андрић (Пешке кроз Свету гору, „Сусрети са светогорским старцима), Православно удружење „Владика Василије Костић“ („Владика Кирил Живковић“ из едиције „Епископи Пироћанци“), Милош Петковић (Патуљци и виле), Аца Златковић (Сенке старе вере), Милош Петковић и Игор Крстић (Уснули змајеви), Пеца Поповић (Бити рокенрол), као и Народна библиотека „Раде Драинац“ из Прокупља са реиздањем „Јунаштва Црногораца и Херцеговаца“.

САЈАМ КЊИГА – 2018.

XIX Салон књиге и графике одржан је од 12-19.фебруара 2018. године. Салон је отворио књижевник Владимир Пиштало. Салон је посетио и Владан Вукосављевић, министар културе Р. Србије .

ПРОМОЦИЈЕ НА XIX САЛОНУ КЊИГЕ И ГРАФИКЕ ПИРОТ 2018.

На XIX Салону промоције су одржали Владимир Пиштало, Лидија Ћирић, Предраг Мaрковић, Александар Јерков, Горан Гоцић, Славиша Павловић и Дејан Стојиљковић. Са децом су се дружили Дејан Алексић и Виолета Јовић и том приликом првацима пиротских основних школа су дати пригодни поклони. Током и по завршетку Салона је подељено преко 40 поклон-пакета књига.

САЈАМ КЊИГА – 2017.

Салон књиге и графике ове године одржан је од 11. -18. фебруара 2017. године. Салон је отворио Љубивоје Ршумовић.

ПРОМОЦИЈЕ НА XVIII САЛОНУ КЊИГЕ И ГРАФИКЕ ПИРОТ 2017.

За време тајања Салона, одржане су и следеће промоције: Рада Џонијева – “Наша посла“, Александар Шурбатовић и Тамара Крстић – промоција дела Џонатана Френзена, Бранко Милорадовић – „Чувари круне Цара Душана и „Београдска мумија“, сусрет с децом, Јелица Грегановић – „Зовем се мама“, изложба илустрација Добросава-Боба Живковића, Ивана Димић, добитница 63. НИН-ове награде за роман године за дело „Арзамас“ у издању „Лагуне“, модератор Момчило Антић, Татјана Венчеловски – „Ошишано сунце“, модератор: Иван Манић, Вуле Журић и Мухарем Баздуљ, Владимир Кецмановић, Дејан Стојиљковић.

САЈАМ КЊИГА – 2016.

Одржан је од 12. -19. фебруара 2016. године. Салон је отворио Драгољуб Златковић, добитник награде Вукове задужбине.

ПРОМОЦИЈЕ НА XVII САЛОНУ КЊИГЕ И ГРАФИКЕ ПИРОТ 2016.

За време тајања Салона, одржане су и следеће промоције: Ивана Кузмановић, Љубав без илузија, Лидија Ћирић Реквијем за један дан, Соларис, Вуле Журић – Република Ћопић, Александар Шурбатовић, ДЕРЕТА, Нил Јанг – Тешко извојеван мир уредник издања, Добрила Незић – Куде штукоше тија дни, Тамара Кучан – Одувек, представљена је Едиција Епископи Пироћанци • Владика Венијамин Таушановић•Владика Василије Костић•Издавач: Православно удружење „Владика Василије Костић“, Пирот и Рада Џонијева – Земља дечурлија. За млађу популацију организовани су сусрети с дечјим писцима Сањом Матијашевић Ћирић и Урошем Петровићем.

САЈАМ КЊИГА – 2015.

Одржан је од 11.  до 17. фебруара 2015. године. Салон је отворио писац Дејан Стојиљковић.

ПРОМОЦИЈЕ НА XVI САЛОНУ КЊИГЕ И ГРАФИКЕ ПИРОТ 2015.

Одржане су и следеће промоције: Драгољуб Златковић – „Речник пиротског говора“ (Службени гласник), Александар Гајшек и Жарко Требјешанин, „Религија и психологија у савременом свету“ , Вуле Журић, Игор Маројевић, Дејан Стојиљковић, „Легенда Гаврило“ , Соња Атанасијевић – „Ваздушни људи“, Александар Диклић – „Београд вечити град“, Весна Соколовић – „У оку младог јелена“, Анђела М. Златковић – „Облаци стрепње“ и Милош Петковић, – „Перунов хроничар“. С децом су се дружили Милоје Радовић и Бранко Стевановић, а Владислав Станковић је презентовао калиграфију.


САЈАМ КЊИГА – 2014.

Салон књиге и графике ове године одржан је од 7. -15. фебруара 2014. године. Салон је отворио књижевник Горан Гоцић, добитник НИН-ове награде за роман „Таи“.

ПРОМОЦИЈЕ НА XV САЛОНУ КЊИГЕ И ГРАФИКЕ ПИРОТ 2014.

За време тајања Салона, одржане су следеће промоције: Горан Гоцић – „ТАИ“, промоција песника из Беле Паланке, Дејан Стојиљковић, Јован Деретић, Рада Петровска, завичајни песнички тренутак (пиротски песници), Веселин Џелетовић – „Српско срце Јоханово“,Јелена Бачић Алимпић, Милош Рајковић – „Успон и пад моје ЗВЕЗДЕ“, Александар Чотрић – „Озбиљно смешна књига“, а са децом су се дружили Дејан Алексић и Елизабета Георгиев.

САЈАМ КЊИГА – 2013.

Традиционални Салон књиге и графике ове године одржан је по четрнаести пут од 8.-17.фебруара 2013. године. По протоколу, Салон су отворили представници Епархије нишке, министарства културе Републике Срвије, као и представници Општине Пирот и Дома културе, као организатора.

ПРОМОЦИЈЕ НА XIV САЛОНУ КЊИГЕ И ГРАФИКЕ ПИРОТ 2013.

За време тајања Салона, одржане су следеће промоције: промоција пројеката Епархије нишке, Ане Вучковић, Весне Дедић, Раде Петровске, вече завичајних песника, Веселина Шљиванчанина, Александра Чотрића и Александра Баљка, Марка Шелића – Марчела, Милована Дрецуна, Зорана Пеневског и Ане Радмиловић.

Посебно треба истаћи дружење ђака нижих разреда са нашим познатим писцима за децу. Преко 500 ученика је присуствовало овим промоцијама. Од писаца свакако треба истаћи долазак Раше Попова. Са децом су се дружили и Душан Поп Ђурђев, Недељко Попадић и Гордана Тимотијевић. Свако дете је после промоције добило пригодан поклон.


САЈАМ КЊИГА – 2012.

ХIII Салон књиге и графике је по трећи пут одржан у  спортској хали „Кеј“ од 10. до 19.02.2012. године. На 34 штанда представљена су издања више од 100 издавачких кућа из наше земље. Сајам је отворио академик Матија Бећковић.

ПРОМОЦИЈЕ НА XIII САЛОНУ КЊИГЕ И ГРАФИКЕ ПИРОТ 2012.

Промоције на Салону су имали Матија Бећковић, Рада Петровска – „Испод два шешира“, Милош Петровић – Трилогија „Вукови судбине“, Бранко Станковић – „Квадратура круга“, Милан Тасић – Језичка трибина, Василије Петровић, – зборник „Песме са Старе планине“, Миша Андоновић – „Чизме од ђавоље коже“, одржани су  и Дани стрипа. Са децом су се дружили Бранко Стевановић и Игор Коларов.

ХII Салон књиге и графике одржан је од 10. до 18. фебруара 2011. године. Сајам је отворила добитница Нинове награде 2011. Гордана Ћирјанић.

ПРОМОЦИЈЕ НА XII САЛОНУ КЊИГЕ И ГРАФИКЕ ПИРОТ 2011.

Промоције својих дела су имали Гордана Ћирјанић – „Оно што још увек желиш“, Добрица Ерић, Татјана Мијатовић Симанић, „Чардаци“ (Роман за заљубљене), Јасмина Ракитић и Перо Златар. Одржано је „Вече књижевних стваралаца Прокупља“ и „Песнички тренутак Пирота“. Са децом су се дружили Добрица Ерић, Ненад Попадић, Света Вуковић, Љубомир Ћорилић и Раша Попов.


САЈАМ КЊИГА – 2010.

Сајам је одржан у спортској хали „Кеј“ од 9-16.2.2011. године. На 32 штанда представљена су издања више од 100 издавачких кућа из наше земље. Сајам је отворио писац Звонко Карановић.

ПРОМОЦИЈЕ НА XI САЛОНУ КЊИГЕ И ГРАФИКЕ ПИРОТ 2011.

Марина Рајевић-Савић, Србислав Минковић, Радослав Лале Павловић, Брана Црнчевић и Мирослав Тохољ, Рада Петровска – „Од Пироћанци за Пироћанци и друђи народ“, Александар Јерков и Дејан Стојиљковић, Вања Булић и Марко Видојковић. Оржана је промоција филмског часописа и представљена Ваљевска библиотека. Јасминка Петровић и Љубивоје Ршумовић су се дружили са децом, а Наташа Панић је имала и малу радионицу са децом. 

ХРОНИКА САЛОНА КЊИГА
2000-2010

2000.

I САЛОН КЊИГА И ГРАФИКЕ

Први организатор Салона књига и графике била је ИЈП Слобода. Први салон отворио је Слободан Ракитић, председник Удружења књижевника Србије. У холу Дома Војске, од 12. до 18. фебруара 2000. године, двадесетак издавача изложила су своја најновија издања. Пратеће активности Салона биле су књижевне вечери и промоције нових наслова.  На сајму су своје издања презентовали и Удружени пиротски издавачи: Народна библиотека, Слобода, Музеј Понишавља, Позорише и Дом културе.Салон књиге и графике изазвао је велику пажњу посетилаца. Међу онима који су посетили Салон био је и владика нишки Иринеј.

Свети Трифун, Лоза и Шара

На свечаности у хотелу Пирот уручене су награде издавачима и књижарима. Жири у саставу: Гојко Антић, Јовица Ђурић, Слободан Јовановић, Радивоје Т. Николић и Мирољуб Николић, донео је одлуку да се награда Свети Трифун за најбоље појединачно издање додели Народној библиотеци Србије за дело Историја манастира Хиландар Саве Хиландарца, Српској речи за за Историју равногорског покрета Косте Николића, Арс либрију, Невену и Народној универзитетској библиотеци Иво Андрић из Приштине за дело Вера и нација Владете Јеротића и Српској књижевној задрузи за Зборник о Андрићу. Награду Лоза за комплетну продукцију добили су издавачи Српска православна црква и Цар Душан Силни.

Награду Шара за естетски третман књиге добила је издавачка кућа Српска реч за књигу Историја равногорског покрета, за технички третман књиге награђена је Народна библиотека Србије и књига Историја манастира Хиландар, а Беографити су добили Шару за интермедијални приступ делу Београде, бомбардан.

Специјалну награду за допринос у пласману и популаризацији писане речи добили су издавачи: Српска књижевна задруга, Просвета из Београда, Српска реч, Верзал прес, Цар Душан Силни, Војска, Сагитаријус, Имприме, Пиком и Слобода. Специјалну награду добиле су и књижаре Просвета из Ниша и Пирота и Продавница тајни.

2001.

II САЛОН КЊИГА И ГРАФИКЕ

 Под покровитељством СО Пирот, организатори другог Салона књиге и графке били су ИЈП Слобода и Дом културе.  Салон је отворила књижевница Светлана Велмар Јанковић.

Пратећи програми Салона књиге и графике

Највећу пажњу посетилаца  привукле су промоције књига Нигдина Светлане Велмар-Јанковић, Мексико Владимира Арсенијевића и Урбани бушмани Теофила Панчића. Основна школа Свети Сава поводом 175 година постојања и рада, у оквириу Сајма,  промовисала је монографију чији су аутори Милица Петковић, др Илија Николић и Вукашин Минчић. Народна библиотека промовисала је и збирку песама Радице Алексић Тврдо семе и књигу Ходољубље Хиландару и Кареји Милорада Јанковића Роте.  На штанду Удружених пиротских издавача промовисани су допуњени репринти књига Пироцко пцување и Прва брачна ноћ Борисава Јовановића. На другом Салону промовисана су и два пиротска часописа – Ars altera и Контра.  У читаоници Народне библиотеке представљена  је књига Загонетаљка Миодрага Л. Пејића.

У оквиру пратећих програма Салона, гостовала је и Шелтер сцена која ради у оквиру Театра Јоаким Вујић из Крагујевца. Прваци овог позоришта представили су се дуодрамом Зврчка у зврчку по тексту Виктора Лануа. У Пироту је гостовало и димитровградско позориште.

У оквиру Салона отворене су три изложбе:  Нишког графичког круга, слика Милице Придрашки и изложба дописница које су слали заљубљени између два светска рата.

У сали Дома културе,  Пироћанцима се представило и двоје врсних пијаниста, Иван Тасовац и Диана Јовановић који су изводили дела Шуберта, Шопена, Чајковског и Рахмањинова.

Свети Трифун, Лоза и Шара

Свечана додела награда, диполома и захвалница учесницима другог Салона књиге и графике одржана је у хотелу Пирот. Награде је уручио Миодраг Стојадиновић, потпреседник СО Пирот. Седмочлани жири чинили су: Радивоје Т. Николић, главни и одговорни уредник Слободе, Тања Карановић, Момчило Антић, Александар Шаровић, Дејан Тошић, Каја Панчић Миленковић и Симеон Манчевић. Жири је награду Свети Трифун, за комплетну продукцију, доделио нишкој Просвети. За најбоље издање награда Свети Трифун додељена је издавачкој кући Моно и Мањана. Награда Лоза за ауторски допринос књижевности и науци припала је Љубомиру Симовићу за књигу есеја Дупло дно у издању Стубова културе. Издавачко предузеће Зограф добило је награду Лоза за Сарајевску трилогију Моме Капора за дело које афирмише књигу у ужем и ширем смислу.

Награда Шара за естетски третман књиге додељена је нишкој Просвети за издање у пет томова Српска митологија Сретена Петровића. За технолошки третман књиге Шару је добио Пиком из Пирота.

Специјална награда другог Салона, за неговање новог литерарног сензибилитета, припала је часопису Контра чији је издавач Дом културе.

2002.

III САЛОН КЊИГА И ГРАФИКЕ

 Трећи Салон књиге и графике одржан је у просторијама хотела Пирот. На салону је било 33 излагача, издавача и књижара. Салон је отворио књижевник Зоран Ћирић, добитник Нинове награде за роман Хобо а затворио га је министар културе Бранислав Лечић. Салон је посетило више од 9000 грађана.

Пратећи програми Салона књига и графике

Салон књиге и графике, као и претходних година, употпуниле су промоције, књижевне вечери, ликовна и музичка дешавања. Одржано је књижевно вече Зорана Ћирића, промоција књиге Ранка Мунитића. Пироћанци су такође уживали у џез концерту секстета Јована Маљоковића, у изложби графика Љубише Брковића и уметничким фотографијама Славише Ђукића. У оквиру Салона промовисан је рад Војислава Минића, Јовице Тркуље и Бранка Петровића.

Свети Трифун, Лоза и Шара

Жири трећег Салона књиге и графике у саставу: Томислав Г. Панајотовић, Момчило Антић, Драгана Јовановић-Ђурђић, Симеон Манчевић, Радивоје Николић и Александар Шаровић доделио је признање Свети Трифун за комплетну продукцију издавачком предузећу ЈРЈ из Замена, а за најбоље појединачно издање Ars libri  и Српска православна црква за сабрана дела Владете Јеротића.

Награда Лоза, за ауторски допринос уметности и науци, припало је IP Book за Српски именослов, аутора Владимира Лазаревића, а за дело које афирмише књигу у ужем и широм смислу ЈРЈ Земун за књигу Оћеш ти да се играмо Момира и Тамаре Томић и издавачкој кући Мали принц за књигу Пипи дуга чарапа.

Награду Шара, за естетски третман књиге, добио је ЈРЈ за књигу Збогом 20-ти веку, а за технолошки третман књиге ИП Драганић за публикацију Бранислава Тодића Serbian Medieval Painting.

2003.

IV САЛОН КЊИГЕ И ГРАФИКЕ

 Четврти Салон књиге и графике посетило је више од 12 000 љубитеља књиге. Учествовало је 36 издавача и излагача.  Салон је отворио Михајло Пантић, писац, књижевни критичар и професор на Филолошком факултету у Београду.

Пратећи програми Салона књига и графике

Након свечаног отварања Салона, одржано је књижевно вече са Михајлом Пантићем – Вече са писцем. Домаћин вечери био је Момчило Антић. Публици су представљена Пантићеве  збирке прича: Не могу да се сетим једне реченице, Седми дан кошавеНовобеоградске приче и Свет иза светова.

У читаоници Библиотеке промовисана је књига Стазама хиландарског монаха Милорада Јанковића Роте. Пироћанцима се својим романом Врт у Венецији представио и Милета Продановић, писац, ликовни уметник и професор ФЛУ, о чијем делу је говорио књижевни критичар Гојко Божовић. У оквиру Салона представљена је збирка песама Из врта Никите Ремисијанског проф. др Љубише Митровића, а о књизи су говорили проф. др Мирољуб Стојановић, проф. др. Јован Петковић и доцент др Славољуб Обрадовић. У сали Дома културе одржана је промоција књиге Дневник једног посланика 2 Томислава Г. Панајотовића. Гост промоције био је Пал Шандор, народни посланик у Скупштини Србије. Промовисан је и нови број Пиртског зборника чији су садржај представљали Ивко Јовановић, Петар Ђорђевић, Драгољуб Златковић, Момчило Цветковић и Момчило Антић. У Библиотеци су промовисана и два романа: Црвена локва Наташе Панић и Борински дом Душице Милановић, новинара Политике. У промоцији су учествовале Зорана Шулц, књижевни критичар и Сузана Манчић. Водитељ вечери био је Милан Пауновић, новинар листа Слобода.

Најбоља кратка прича Пирота 2003.

У оквиру Салона 2003. године први пут је расписан конкурс за најбољу кратку причу, који су организовали Дом културе и Народна библиотека. Жири у саставу: Симеон Манчевић, Момчило Антић и Марија Вељковић, за најбољу причу прогласио је О смрти надобудног адвоката аутора Бориса Старешине. Међу осталим радовима, жири је одабрао и 12 прича које су објављене у зборнику Најбоља кратка прича Пирота 2003: Да ли су схватили аутора Милоша Соколовића, Вечност се рађа у трену Весне Соколовић, Дан и ноћ Дуње Ранчић, Крива делка деда Велка коју је написао Вукашин Минчић, Велики лептир Јелене Живановић, Језеро Бориса Старешине, причу Верда Наташе Панић, 582 кратке приче Вида Једића, Мисао љубави Биљане Каменовић, Усуд Данијеле Васиљковић, Басна о волу Синише Ђорђевића и Кафа у пет аутора Тање Томановић.

2004.

V САЛОН КЊИГЕ И ГРАФИКЕ

Пети Салон књиге и графике у хотелу Пирот свечано су отворили мр Владан Васић, председник општине и Драган Великић, један од најпревођенијих савремених српских писаца. Преко стотину издавача изложило је своја издања на 37 штандова. Покровитељ салона је СО Пирот, а огранизатори су Дом културе и Народна библиотека.

Пратећи програми Салона књиге и графике

После званичног отварања Сајма, Драган Великић је у читаоници библиотеке одржао књижевно вече на којем је говорио о свом стваралаштву, схватању књижевности, друштвеној улози књижевне критике и књижевних награда. О његовом стваралачком опусу, с посебним освртом на роман Досије Домешевски, говорио је Гојко Божовић, уредник Стубова културе. У оквиру Салона промовисана је монографија Сто четрдесет година школе у Чиниглавцима Борисава Јовановића.

Свети Трифун, Шара и Лоза

На свечаности у Скупштини општине додељене су награде Петог салона књиге и графуке. Награду Свети Трифун за целокупну продукцију, добила је издавачка кућа Стубови културе, док је Свети Трифун за најбоље појединачно издање први пут остао у Пироту, припавши ИП Пи пресу за књигу Бонтонирање Натали Пејчић.

Награду Лоза, за ауторски допринос уметности или науци, добила је издавачка кућа Алнари за књигу Роберта Гревса Хебрејски митови, а за дело која афирмише књигу, награда је припала Моно и Мањани за Оксфордску илустровану дечју енциклопедију.

Награду Шара за естетски и технолошки третман књиге добиле су две издавачке куће из Новог Сада: Школска књига и Илијада.

Плакете за посебан допринос у организовању, промоцији и афирмацији Салона, додељене су Бобану Николићу, некадашњем  директору ИЈП Слобода, Радивоју Николићу, некадашњем уреднику ИЈП Слобода и Драгану Миленковићу из издавачке куће Лута.

2005.

VI САЛОН КЊИГЕ И ГРАФИКЕ

Шести салон књиге и графике отворио је помоћник министра културе и књижевник Иван Ивановић. О Ивановићу као писцу пре самог отварања говорио је, директор Народне библиотеке, Момчило Антић. Присутнима су се обратили и Боривоје Стојановић, директор Дома културе и председник општине мр Владан Васић. Поред Дома културе као организатора и СО Пирот као дугогодишњег покровитеља, у реализацију Сајма укључила се и Корпорација Тигар.

Пратећи програми Салона књига и графике

У Читаоници Народне библиотеке представљена је књига Говор Пирота у 18. веку, лингвисте Јасмине Недељковић, чији су издавачи Народна библиотека Србије, Музеј Понишавља и Народна библиотека Пирот. О књизи су говорили заменик директора Народне библиотеке Србије Бранислав Станковић и др Недељко Богдановић, професор дијалектологије и историје језика на Филозофском факултету у Нишу.

У свечаној сали Гимназије промовисана је књига Дејана Милића Политичке беседе модерне Србије. О књизи су говорили Јовица Тркуља, професор Правног факултета у Београду,  Иван Ивановић, књижевник и Драган Гуњић, генерални секретар Удружења за Србију и дијаспору Матица.

Историјски роман Последња ноћ на Леванту Немање Ротара, директора панчевачке библиотеке, представљен је у Библиотеци. О књизи је говорио Гојко Божовић, књижевни критичар. Промоцију је организовао Дом културе.

Народна библиотека и Музеј Понишавља су на Салону приредила изложбу књига завичајних аутора, од монографија села, преко збирки прича и песама, романа до књига  из других области.

У оквиру Салона одржан је концерт класичне музике триа Аурора: Драгана Раић (клавир), Владан Лончар (виолина) и Горан Мрђановић (виолончело).

Дом културе је приредио и промоцију књиге Миодрага Матицког, научног саветника и директора Института за књижевност и уметностВучјак Аделе Аргани. О књизи је говорио Гојко Божовић.

Шести Салон обележиле су и промоције књига завичајних аутора: Томислава Панајотовића Синдраци, Часлава Спасића Долдашевци и Миодрага Л. Пејића Сукње и гајде, Бориса Старешине Санаторијум као и промоција Еротске трилогије Борисава Јовановића. На овом салону представљен је и нови роман Зорана Ћирића Сливник.

Салон је затворен концертом Биљане Крстић и оркестра Бистрик.

Најбоља крака прича Пирота 2005.

На конкурсу за кратку причу, који су организовали Дом културе и Народна библиотека, од 88 радова, жири у саставу Ивко Јовановић, Душан Мијаиловић-Адски и Каја Панчић-Миленковић, одлучио је да прва награда припадне причи Три уједа Бориса Старешине. Другу награду жири је доделио Бојану Голубовићу за причу Бршљанов лист. Трећом наградом награђена је прича Ненада Живковића Жито тече. Жири је похвалио још 9 прича које су са награђеним објављене у зборнику Најбоља кратка прича 2005: Месечина Елизабете Георгијев, Професор фискултуре Милана Манића, Кашан Маја аутора Милоша Соколовића, Последњи чувари међа Наташе Панић, Олуја Сање Костић, Завера богова Слађане Димитријевић, Магдалена је умрла, Марија је најзад остала сама, Љубавна прича пред свитање света Небојше Виденова и Вукова мајка Светислава Ранчића.

Свети Трифун, Шара и Лоза

Издавачка кућа Прометеј из Новог Сада добитник је награде Свети Трифун за комплетну продукцију, за Антологију светске поезије у избору и преводу Драгослава Андрића. Свети Трифун за најбоље појединачно издање припао је кући Зограф из Ниша, за књигу Реторика Бранислава Нушића.

Награда Лоза за ауторски допринос науци или уметности, додељена је Српској књижевној задрузи из Београда, за књигу Српски манастири Слободана Милеуснића. Лозу за дело које афирмише књигу, добилу су Војни издавачки завод и Народна књига за дело Вила Дјуранта Русо и револуција.

Издавачка кућа Пи-прес из Пирота добила је награду Шара за технолошки третман књиге Константина Јиричека Историја Срба, док је Шару за естетски третман књиге добила Илијада из Новог Сада , за књигу Илије Марковића Завади па владај.

Захвалницу за организацију и афирмацију сајма добио је Александар Шаровић.

Награде су представницима награђених издавача, на свечаности у Скупштини општине, уручили председник општине Владан Васић и директор Дома културе Боривоје Стојановић.

2006.

VII САЛОН КЊИГЕ И ГРАФИКЕ

Као и предходних шест година, отварању седмог Салона књига и графике присуствовали су бројни гости и љубитељи писане речи. Салон је отворио добитник НИН-ове награде Миро Вуксановић. Отварању је присуствовао и књижевник Иван Ивановић, заменик министра културе.

Пратећи програми Салона књига и графике

После свечаног отварања Салона, писац Миро Вуксановић представио је своју награђену књигу Семољ земља. О његовом делу говорио је књижевни критичар Милан Весковић. Новина овогодишњег Салона је што и издавачи учествују у промоцијама својих издања. Беокњига је организовала промоцију 3 књиге Александра Милинковића: Теслино тајно оружје, Тесла проналазач за III миленијум и Тесла досије FBI. Лео комерц је представио књигу Више од нуле Звонка Карановића, Зограф књигу Кома Бате Станојевића, а Народна књига роман Наташе Панић Размеђа. Српска књижевна задруга Пироћанцима је презентовала антологију љубавне поезије српског романтизма аутора Горана Максимовића Никад није вито твоје тело, ИП Моћ књиге промовисало је књиге Срђана Крстића Школа среће и Мефисто и Златоуста. У читаоници Народне библиотеке одржала се промоција нове књиге Драгољуба Златковића Приповедања из пиротског краја, а Прометеј је на свом штанду промовисао роман Виолете Јовић Немање. У Библиотеци је 14. фебруара Нишки културни центар представио своје ауторе и часопис Градину. Графички атеље Дерета представио је Зорана Богнара и његову књигу Алхемија, а Бук марсо је промовисао  3 књиге за децуСлободана Станишића –Јелена зна, Пластична кифла и Замка за алфу. Издавачка кућа Пи прес на свом штанду организовала је промоцију књиге Негослава Ђорђевића Издаја и злочин. Ленто је преставио књигу Нострадамусова пророчанства Оље Хаџи Бакић. Народна библиотека је организовала и промоцију научнофантастичног романа, матуранта пиротске Гимназије, Марка Павловића Они су близу. Феникс либрис је на седмом салону представио књигу Драгана Лаковића Штап светог Саве а Алба грека књигу поезије Николе Карановића Књига о Србима. Седми салон књиге и графике обележило је и књижевно вече Зорана Ћирића  и представљање његове збирке прича Gang of four. Збирка поезије Капије живота Јовице Видановића, у издању Пи преса, такође је презентована Пироћанцима.

Најбоља кратка прича Пирота 2006.

Симеон Манчевић, Надица Ћирић и Емилија Лилић, као чланови жирија на тематском конкурсу Никола Тесла заувек, првом наградом наградили су Драгану Стојановић, другом Марију Колић за рад Пчелињи рој и трећом Мирјану Потић за  Нису све бесконачности исте јачине. У зборнику су објављени литерарни радови Ђурђице Тодоров, Наташе Панић, Вукашина Стојановића, Миће Голубовића, Мирослава Соколовића, Миње Илијеве, Александра Миленковића,  Игорa Златојевa и Еве Ранчић.

Свети Трифун, Шара, Лоза и Чокот

Графички атеље Дерета из Београда добио је награду Свети Трифун за комплетну продукцију. Награду Лоза за најбоље појединачно издање, које афирмише књигу, добила је Српска књижевна задруга за едицију Јована Јовановића Змаја Ђулићи и Ђулићи увеоци и Певанија. Награду Шара за есетско-технолошки третман књиге добила је издавачка кућа Феникс либрис за књигу Оскара Вајлда Слика Доријана Греја. Новоустановљену награду Чокот добио је Зоран Богнар за најбољу промоцију своје збирке Алхемија, чији је издавач Дерета. Посебна захвалница за изузетан допринос Салону припала је издавачкој кући Book marso.

2007.

VIII САЛОН КЊИГЕ И ГРАФИКЕ

Осми Салон отворио је писац Јовица Аћин.

Пратећи програми Салона књига и графике

Стваралашво Јовице Аћина представљено је првог дана Салона на промоцији у којој је, поред аутора, учествовао и Гојко Божовић књижевни критичар. Потом следи поетско вече Зорана Богнара, промоција књиге Саше Младеновића Рт Добре наде. О књизи је говорио Дејан Стојиљковић. ИП Book marso  представило је књигу Слађане Ристић Како смех лечи кијавицу.  У оквиру пратећих програма, промовисано је и стваралаштво Драгана Лакићевића, Пироћанцима су се представили и Брана Црнчевић и Мирослав Тохољ, представљена је књига Емилија Лета Мирјане Ђурђевић, стваралаштво Игора Маројевића и Звонка Карановића. На самом крају Салона Дејен Милић и Јовица Тркуља говорили су о политичким говорима.

Најбоља кратка прича 2007.

На традиционалном конкурсу Дома културе за кратку причу 2007. године учествовало је 77 радова. Надежда Ћирић, Емилија Лилић, Драгољуб Златковић и Симеон Манчевић на састанку жирија донели су одлуку да награде причу Психијатријска чаврљања Елизабезе Георгијев. Другу награда добила је Анђелка Митковић-Ђорђевић за причу Нити живота и смрти, а трећу Биљана Каменовић за Надахнуће господина Гавриловића.  Жири је такође одабрао још 13 радова који су објављени у годишњаку Најбоља кратка прича Пирота2007: Матине за дебиле Светислава Ранчића, Понос Весне Ђорђевић, Лара Јована Мијалковић, Црта Братислава Живковића, Голубица Сање Костић, Судбино име ти Sweden је Вукосаве Ранчић, Човек који је писао приче Слађане Димитријевић, Рођенданско славље Наташе Панић, Пери руке, сад ће ручак Бориса Старешине, Бела соба Биљане Тричковић, Кишни дани Бојана Јовановића, Сусрет Стефана Филиповића и Митар и Вида Весне Соколовић.

2008.

IX САЛОН КЊИГЕ И ГРАФИКЕ

У холу Клуба Војске, пред великим бројем посетилаца, отворен је Девети салон књига и графике, који је под покровитељством СО Пирот, организовао Дом културе. Салон је отворио добитник награде Милан Ракић за 2007. годину, Андреј Јелић Мариоков. Гост на отварању био је и Раша Попов.

Пратећи програми Салона књига и графике

Током трајања Салона у оквиру пратећих програма одржане су књижевне вечери на којима су, поред локалних аутора Драгољуба Златковића и Раде Петровске, промовисани и представљени и аутори из целе Србије.  Представљена је едиција  књига Жене у вртлогу историје Војиславе Латковић, Љиљана Хабјановић-Ђуровић промовисала је свој нови роман Запис душе, Срећко Богдановић представио је три књиге – Осма похара, Осма седница и Самоубиство из заседе, Милован Дрецун говорио је о својој књизи Рат за Косово. Народна библиотека је у оквиру Салона организовала промоцију прича за децу Баба се жени пиротске књижевнице Наташе Панић.

 Најбоља кратка прича 2008.

Из године у годину све је већи број Пироћанаца који учествују на конкурсу за кратку причу. Радови жанровски, тематски, стилски и језички показују завидан ниво креативности, инвентивности и елоквентности. Утисак жирија, у чијем саставу су  били Надежда Ћирић, Драгољуб Златковић и Симеон Манчевић је да се у нашој средини, захваљујући конкурсу, оформила одређена група талентованих аутора која све озбиљније одговара захтевима конкурса. Прву награду добила је Марија Колић за причу Бонсаи, другу Марија Вељковић за Зелену коцку нелагодности, а трећа је додељена Бојану Голубовићу за причу Кључни моменат у животу госпође Лепосаве. Жири је похвалио и причу Црно-бели филм из собе 405 Елизабете Георгиев, Страшимир Весне Соколовић, Јагње на небу Бориса Старешине, Криза Вање Жигић, Ничија Катарине Стојановић, Боја тишине Милана Станојевића, Господин Петровић Стефана Филиповића, Отказ Милана Манића, Чампри ти чупри Тање Томановић, Светлост Сање Костић, Покажи ми колика је твоја љубав Јована Мијалковића и Не могу да верујем Анђелке Митковић-Ђорђевић.

Свети Трифун, Лоза, Шара и Чокот

Награду Свети Трифун за комплетну продукцију за допринос уметности или науци, добило је издавачко предузеће Мали принц из Београда. Награду Лоза за најбоље појединачно издање које афирмише књигу равноправно деле: Book marso, за издање Пурпур империје Душана М. Лопандића Етхос и Беокњига за књигу Роберта Музила Човек без својстава.  Награду Шара за естетско-технолошки третман књиге равноправно деле: Српска књижевна задруга  и Центар миленијум из Вршца за фототипско издање на енглеском језику Српске јуначке бајке и легенде Војислава М. Петровића,  Sezam book из Зрењанина за књигу Породични лекар. Награду Чокот за најбољу промоцију дела и писца добило је издавачко предузеће Alba greca за промоцију збирке поезије Немирне душе песникиње Раде Џонијеве.

2009.

X САЛОН КЊИГЕ И ГРАФИКЕ

 Јубиларни Салон књиге и графике отворио  је Небојша Брадић, министар културе у Влади Србије. Отварању су присуствовали и мр Владан Васић, председник СО Пирот и Мишко Ћирић, директор Дома културе. Салон књига и графике први пут је одржан у хали Кеј где је тридесетак издавача презентовало најновије наслове. Промоције књига одржавале су се у Медија центру у самој хали.

Пратећи програми Салона књига и графике

У оквиру Салона, Дом културе је организовао промоцију сабраних дела Драгољуба Јовановића у 16 томова, које је штампао Службени гласник, а помогла Општина Пирот. Промоција је одржана у сали Дома културе где су Пироћанци могли да чују излагање проф. др Јовице Тркуље, уредника правне библиотеке у Службеном гласнику и књижевника Миодрага Раичевића. О раду Службеног гласника говорила је Гордана Милосављевић, шеф одељења за односе са јавношћу.

На јубиларном Салону промовисана је аутобиографска књига Радивоја Т. Николића Тефтер. На промоцији су говорили Јован Васић, рецензент и Момчило Ђурђић. Роман Вар Саше Стојановића, главног и одговорног уредника часописа Think Tank, који је био у најужем избору за Нинову награду, представљен је такође као део програма који су употпуњавали сајам. Десети салон обележило је и књижевно вече Владана Матијевића о чијем делу је говорио професор Филолошког факултета и књижевни критичар Александар Јерков. Посебно је запажена промоција најновијег романа Зорана Живковића Писац у најам, која је одржана у сали Дома културе. Збирку прича Солидно срце, у оквиру салона, промовисао је и Зоран Ћирић.

У време трајања салона Народна библиотека је организовала акцију бесплатног учлањивања ученика првог разреда свих основних школа у Пироту, који су посетили Салон и добили чланске карте. Такође је спроведена акција учлањивања корисника библиотечких услуга у самој хали Кеј по сајамском попусту.

 Најбоља кратка прича 2009.

На конкурсу за кратку причу, у организацији Дома културе стигло је 76 радова, од којих је 15 најбољих ушло у збирку Најбоља кратка прича 2009, а прве три су награђене. Жири у саставу Сузана Јовановић, Драгољуб Златковић и Борис Старешина одлучио је да новчано награди Далибора Филиповића за причу Што мора бити-биће. Друга награда додељена је Марији Колић за причу Кладенци и шедрвани, а трећу награду добила је прича Чуваркућа је Душице Савић. Објављене су две приче Олгице Славковић Лепак и слана вода и Бајка за ружне девојчице, прича Гласник Србислава Минковића, Џорџ је убио птицу у лету Векослава Пејчића, Блудница Гина Гордане Симоновић, Горешњаци Лидије Митић, Мост Драгана Стоилкова, Spiritus movens Тање Томановић, У пет сати поподне са Фантомом или поподневна фантазма, Шљиве ранке Драгана Матејића, Далијев синдром Слађане Ристић, Чиновник Јасмине Каменовић, Исповест Милана Манића, Поклон Смиље Ђорић и Илузија Сање Костић.

Награде лауреатима доделио је Зоран Ћирић, добитник Нинове награде.

Свети Трифун, Лоза, Шара и Чокот

На крају Салона традиционално су додељене награде издавачима. Награда Свети Трифун за комплетну продукцију припала је Службеном гласнику, за сабрана дела Слободана Јовановића у 16 томова . Награда Шара за најбољи естетско-технолошки третман књиге додељена је издавачкој кући Моно и Мањана. Награда Лоза која се додељује за појединачно издање, које афирмише књигу, припала је Sezam book из Зрењанина за издање Историја српске књижевности Јована Деретића. Награду Чокот за најбоље представљање аутора и издања, добило је предузеће Паидеа за промоцију дела Зорана Живковића. Посебну награду добио је и председник Општине Пирот мр Владан Васић.