КОНЦЕРТ • SAXPERIENCE ON TOUR • 03.10.2021.• 19:30

Вести 28.09.2021.

GrandessoCera – Electric Propaganda за саксофон, електронику и видео

У циљу промоције и децентрализације културе, али и обогаћивања културне сцене Србије, важан део фестивала Belgrade SAXperience је концертна турнеја Saxperience on Tour.
Циљ турнеје је да публици широм Србије низом концерата представи најеминентније светске саксофонисте. Такође, значајан сегмент турнеје је и едукација младих саксофониста  изван Београда. Партнери фестивала, културни центри и музичке школе широм Србије, дају допринос развоју овог пројекта кроз организовање сусрета ученика са уметницима. Неки од градова који су се протеклих година нашли на мапи турнеје су: Смедерево, Краљево, Горњи Милановац, Нови Пазар, Пирот, Лесковац, Суботица, Сомбор, Нови Сад, Вршац и Ниш а жеља организатора је да се турнеја прошири и на друге градове Србије. У оквиру турнеје Saxperience on Tour 2021 наступиће италијански  саксофониста Дамјано Грандесо који ће извести програм под називом Electic Propaganda, креиран у сарадњи са композитором Андреом Чером.

Дамјано Грандесо (1990) је италијански саксофониста, члан састава Five Sax и Квартета саксофона Милано.
Свирао је у најзначајнијим салама широм света. Посебно се истиче његов према савременој музици што се огледа у премијеном извођењу преко 30 дела савремене музике. Одржао је мајсторске курсеве у Италији, Шпанији, Србији, као и у Јужној Америци и Азији. Од 2012. године је више пута наступао са Филхармонијом Брисела и Београдском филхармонијом. Добитник је 12 првих награда на националним и међународним такмичењима. Снимао је за дискографске куће као што су ARS, Azzurra Music, Orlando Records и Amadeus Arte. Дамјано Грандесо је уметнички директор фестивала Alpen Classica Festival. Наступа као уметнички промотер произвођача као што су Selmer i D’Addario.
Дипломирао је 2007. године на Конзевраторијуму у Винченци код Дарија Балзана. Године 2011. је стекао мастер диплома на, са највишим похвалама, на Конзерваторијуму Верди у Милану у класи Данијелеа Комоља. Такође је студирао на Универзитету за музику и уметност Града Беча код Ларса Млекуша, као и на Конзерваторијуму у Бордоу код Мари Шаријер.

Андреа Чера је завршио мастер студије клавира и композиције на Конзерваторијуму Чесаре Полини у Падови.
Студирао је компјутерску музику у оквиру програма Cursus о компоновању и компјутерској музици на ИРКА-му у Паризу. У период од 2000. до 2010. је сарађивао са бројним кореографија. У истом периоду је истраживао уметност звука: инсталацијске локације у укључивале Центар Помпиду, Национални студио Le Fresnoy, као и друге институте и уметничке центре у Италији и Француској. Године 2004. је реализовао NightRun – интерактивну инсталацију базирану на вриштању посетиоца, а четири године касније у сарадњи са ИРКАМ-ом They are here – интерактивни видео и звучну инсталацију креирану за Културни центар Centquatre у Паризу.