КОНЦЕРТ • Moscow nights • 2020-10-02 • 20:00

Вести 29.09.2020.

 

Концерт “Moscow nights” у Дому културе свира камерни дует у којем су руски саксофониста Олег Кирејев и пијаниста Драган Ћалина.

Импровизационо размишљање новог века трансформише и џез традицију. Уобичајени мејнстрим оживљава уз помоć музичара који се не заустављају у свом музичком покрету а нови поглед на познате ствари својствен је овом дуету. Џез дуо је посебна врста ансамбла, способног да малим средствима створи богат дијалог инструмената али уједно и невероватно тежак због сталне и отворене интеракције.

Олег Кирејев је први музичар у Русији који је спојио етно џез мотиве и традиционално башкирско певање из грла. Музичку каријеру је започео 1985. године. У периоду када етничка музика задобија интересовање музичара широм света, Олег оснива групу под именом Орлан која касније постаје веома популарна међу совјетском публиком.

Захваљујући стипендији, похађао је часове код Бада Шенка. Године 1996. је освојио специјалну награду за изванредно извођење на Монтру Џез фестивалу у Швајцарској. Тада је привукао пажњу међународне заједнице џез музичара чиме му се отварају врата бројних џез клубова широм света.  Под утицајем бибоп и традиционалног џеза, придодатих афричких ритмова, латиноамеричког џеза и башкирске традициналне музике, Олег креира и усавршава свој јединствени стил.
Његова дискографија обухвата петнаестак албума различитих жанрова џез музике. Издање Мандала (2007) је номиновано за Греми награду у категорији најбољег савременог џез албума. Етно-џез пројекат Фенг Шуи џез позоришта је такође био номинован за Греми награду (2008).

Уз подршку клавирског трија америчког пијанисте Кита Џаворса одржава турнеју кроз Европу и Америку, 2010. и 2011. године, промовишући албум Рхyме анд Реасон. Исте године обнавља састав Орлан са којим снима и албум Башкирски караван.
Проглашен је националним уметником Републике Башкортостан, где такође обавља и функцију Саветника за културу Председника Републике.

Драган Ћалина је пијаниста из Србије који живи и ради у Београду. Магистрирао је јазз клавир на Конзерваторијуму у Амстердаму где је добио стипендију за мастер студије. Наступао је са познатим џез уметницима као сто су Душко Гојковиц, Стјепко Гут, Ханс Далфер, Мелба Џојс, Бред Лили, Монтез Колман, Филип Харпер и други. Тренутно ради као професор на Факултету музичке уметности (ФМУ) у Београду.