КОНЦЕРТ • 9. мај 2019. • 18:00 • Дворана Дома културе

Вести 19.04.2019.
Ивана Граховац, чело • Оливиер Маурел, клавир
Gurdjieff and De Hartmann

Chant from a Holy Book
Dervish Chant and Dance
Sayyid Chant and Dance f-mol
Persian Dance
Assyrian Women Mourners
Armenian song
Prayer and Despair
Sayyid Chant and Dance a-mol
Sayyid Chant and Dance c-mol
Duduki

Концерт је подржао Француски Институт у Београду

Пројекат Гурђијев, актуелан последњих неколико година представљен је на великом броју концерата у Француској током 2017. и 2018. године у сарадњи са музичарима различитих култура, праксе, на раскрсници џеза, традиционалне музике, импровизације и класичне интерпретације.

Наредне године биће представљен публици широм Француске и Србије током турнеја када ће наступити у сарадњи са гостујућим музичарима.

Дуо Ивана Граховац / Оливиер Маурел изводи ову контемпативну и дубоку музику кроз писану и импровизациону интерпретацију, игру звучних текстура, мелодија и хармоније са контарпунктним елементима истраживајући волумене Азијских ритмова, Плеса Дервиша и Саида, Химни и молитви.

Спој сакралне и фолклорне музике нуди мост између медитације и плеса, свести и транса.

Георгиј Ивановић Гурђијев (1877 – 1949) грчко-јерменског порекла, човек који је преузео улогу да промени духовну атмосферу Запада, учитељ плеса, филозоф, психолог, писац, и што је најважније – човек који овладао дубоким поимањем људске природе.

У књизи „Наш Живот са господином Гурђијевом“ ( Our Life with Mr. Gurdjieff) де Хартман описује свој сусрет са Гурђијевом и емиграцију из Москве на Кавказ, у Константинопољ, Берлин и на крају у Француску, где је 1922. године Гурђијев основао Институт за хармонични развој човека у замку Le Prieuré близу Париза.

Након бројних експедиција у средишњој Азији Гурђијев проучава изворе изгубљеног знања, свет уметност и специфичне обрасце ритуала, музике и плеса где сакупља и асимилује традиционалну музику Истока.

Око 1920. године Гурђијев у сарадњи са Томас де Хартманом (1885 – 1956), који је у то време био чувени композитор, ради на музици за „покрете“ и на другим композицијама.

Компонује 5. књига за клавир и перкусије ослањајући се на веома старе „усмене“ и ретко записписане материјале који се односе се на монофонску музику.

Са становишта Гурдјијева, музика, као и друге традиционалне науке, пре свега, треба да води људе пробуђењу.

Ова музика носи одјек старих традиција из обреда древних храмова, специфичних звукова православне литургије и духовних светковина.

Целокупни репертоар снимио је пијаниста Алаин Кремски, а затим Кеитх Јаррет који је посетио овај репертоар почетком 80-их година. Недавно је дуо Tsabropoulos / Lechner снимио део репертоара за ECM.

Опус Нео је музичка продукцијска организација која је актуелна у Француској и Европи од 2011. године на челу са Оливие Морелом. Креације и пројекти Опус Нео су до сада путовали широм Европе у различитим саставима и пројектима: Piano et Mediterannee, Led Zep Session и сада Gurdjieff project у сарадњи са разним уметницима (Bijan Chemirani, Maryam Chemirani, Philippe Botta, Maria Simoglou, Pierrick Hardy, Jessy Rakotomanga, Guillaume Lys…) на многобројним фестивалима.

Ивана Граховац, виолончело

Ивана је рођена у Београду где је дипломирала виолончело на ФМУ у Београду. Магистарске студије завршава на Краљевском музицком колеџу у Лондону и Eastman School of Music, Rochester, САД. Барокно виолончело усавршава у Лиону.

Активна је камерна музичарка, наступа је са ансамблима класичне музике и бави се интерпретацијом и ширењем нове музике. Истражује различите приступе у музичком стваралаштву у распону од класичне музичке интерпретације, креативне импровизације, интегрисања електронске музике и акустичних инструмената. Компонује за позориште и филм, плесне представе и широку палету различитих мултимедијалних представа и пројеката.

Уз бројне наступе широм Еуропе сарађује са великим бројем академских композитора, филмских и позоришних редатеља и уметника. Редовно је наступала са Београдским барокним солистима и Макрис симфонијским оркестром и активан је члан ансамбла за интерпретацију нове музике Студио6 и дуа Eruption.

2007. године са Мањом Ристићем оснива уметничко удружење Аурополис које се бави подржавањем различитих мултимедијалних наступа, одржавањем радионица и семинара, мотивације младих уметника и помовисању нове и импровизационе музике, као и барокне интерпретације.

Са пијанистом Оливијем Маурелом почиње сарадњу 2012.године у Француској на пројекту Опус Нео.

Ивана је такође инструктора Tai Chi Chuan и Qi Gonga у школи „Умеће Чија“ из Француске.

Оливиер Маурел, клавир

Рођен 1975. године у Марсеју. Почео је да свира клавир са седам година, а крајем деведесетих открива jazz музику и импровизацију. Након првог циклуса студија на Cité de la Musique у Марсеју, уписује Conservatoire “National de Région de Marseilles” где је завршио своје високошколско образовање и стекао диплому 2005. године у класи Philippe Renaud.

Редовно наступа са Cosmicmaurel Trio на CNR Maрсej, Porquerolles Jazz Фестивалу и на многим другим фестивалима и међународној сцени. Добитник јазз награда Côte d’Azur, Odessa Jazz Fest, La Meson Piano Festival, Young Jazz European Meeting Белгија, Ajmi Avignon, Open Jazz Chernigiv, француски институт Сентрум у Кијеву …

Активан је у еклектикалним пројектима у потрази за хуманистиčком и универзалном музиком. Године 2011. оснива компанију „Опус нео” која је до сада продуцирала броје пројекте : The Triumph of Bushmen, Piano & Mediterranean, Gurdjieff Project, Led Zep сесије ….. Сарађује са џез и класичним музичарима, као што су Bijan Chemirani, Maryam Chemirani, Ивана Граховац, Philippe Botta, Maria Simoglou, Michel Véronique, Pierrick Hardy, Jessy Rakotomanga, Guillaume Lys …

Од 2005. године његова је наставна активност је густа и богата искуствима, семинарима клавира, музичким радионицама, школским интервенцијама, записима за писање младих ансамбала. Посвећује се компоновању музике за соло клавир и ради на музичком стварању за live show.