Концерт • Дуо Shake & Spear • 2016-10-25 • 19:30 • Дворана Дома културе

Вести 19.10.2016.

Shake&Spear šou-1

Дом Културе Пирот креће нову концертну сезону 2016/17. концертом дуа Shake&Spear у уторак, 25. октобра 2016. са почетком у 19:30.

Shake i Spear су академски музичари и велики заљубљеници у музичко наслеђе своје земље, који су удружили своје снаге, таленте и вештине да би публику водили кроз своје концертне програме у “шекспировском” маниру, најављујући нумере дијалозима у стиховима и римама, непрекидно рецитујући и глумећи на енглеском или српском језику. Они својим јединственим програмом српске музике на пријемчив и упечатљив начин представљају историју Србије и Балкана, приближавају контекст и садржај песама које изводе, а своју публику успевају да замисле, изненаде, растуже, насмеју… Двојица музичара богату традицију својих корена негују кроз стилизоване форме на својим инструментима (виолина и клавир), а посебно су поносни на чињеницу да су неки истакнути композитори створили дела која су посветили њиховом саставу.

Дуо чине Иван Симеуновић, виолина, и Миливоје Вељић, клавир.

01SHAKE – Иван Симеуновић је рођен у Ваљеву, а са виолином у рукама је пропутовао многе земље Европе наступајући у еминентним оркестрима и камерним саставима. Завршио је студије виолине на Факултету музичке уметности у Београду. Члан је гудачког квартета “Дел Гесу” и гудачког квинтета “Инфинитy”. Редовно наступа са “Краљевским гудачкима Светог Ђорђа”. Ради као професор у музичкој школи “Јосиф Маринковић” у Београду, где предаје виолину, камерну музику и диригује школским оркестром. Иван уме и да веома лепо запева, што у саставу SHAKE & SPEAR често чини.

 

02SPEAR – Миливоје Вељић је дипломирао на Катедри за клавир, докторирао на Катедри за камерну музику, а запослен је на Катедри за соло певање Факултета музичке уметности у Београду, у звању вишег уметничког сарадника. Добитник је награде Факултета за најбољег дипломца Катедре за клавир. Члан је УМУС-а (Удружење музичких уметника Србије) и МОТО-а (Музичко-оперско-театарска организација). У више наврата је остварио сарадњу са Музичком продукцијом Радио телевизије Србије и Народним позориштем у Београду. Аутор је стихова које SHAKE & SPEAR дуо изводи на својим наступима

 

ПРОГРАМ

Пашона коло
Петар Стојановић: Романса
Алесандро д’Агостини: Свита из Македоније
Свилен Конац и коло
Низамски растанак
Вера Миланковић: Момачко коло
Димитрије О. Големовић: Три циганске песме
Бојан Станковић: Сејдефу мајка буђаше
Верин сплет
Душан Радић: Игра

Улаз слободан.