КОНЦЕРТ • „Баритонске улоге из великих опера“ • 25.02.2019. • 19:30 • Дворана Дома културе

Вести 23.02.2019.


Програм концерта

„Баритонске улоге из великих опера“

  1. „Deh, vienni alla finestra“ – W.A.Mozart, арија Don Giovanni-a из опере „Don Giovanni“ (Дон Жуан)
  2. „Non piu andrai“ – W.A. Mozart, арија Figara из опере „La nozze di Figaro“ (Фигарова женидба)
  3. „Come Paride vezzoso“ – G. Donizzetti, арија Belcore-a из опере „L’ elisir d’ amore“ (Љубавни напитак)
  4. „Ah, per sempre io ti perdei“ – V. Bellini, арија Riccarda из опере „I Puritani“ ( Пуританци)

Стефан Сретић:
F. Chopin, „Andante Spianato и велика Полонеза у Ес-дуру“, оп. 22

5. „Avant de quitter ce lieux“ – C. Gounod, арија Valentina из опере “Faust“

6. “Я вас люблю“ – П. И. Чайковский, арија грофа Јелецког из опере „Пиковая дама“ (Пикова дама)

7. „Largo al Factotum“ – G. Rossini, арија Figara из опере „Il Barbiere di Siviglia“ ( Севиљски Берберин)

Бис
„Votre toast“ арија тореадора Escamillia из опере „Carmen“

Никола Микић, баритон, рођен је 18. августа 1990. године у Лесковцу где је завршио основну и средњу музичку школу „Станислав Бинички“ у класи проф. Јелене Радосављевић. У класи проф. Катарине Симоновић Иванковић завршио је основне академске студије на Факултету уметности у Нишу. Мастер студије завршио је на Факултету музичке уметности у Београду, где је тренутно на специјалистичким студијама у класи проф. Виолете Панчетовић Радаковић.

Од оперских улога издвајамо: улогу Франка у оперети „Die Fleddermaus“, на сцени Народног позоришта у Нишу, у сезони 2013/2014 и 2014/2015; улогу Фигара у опери „II Barbiere di Siviglia“, у Народном позоришту у Нишу,  у сезони 2015/2016; улогу Стениа у премијерном извођењу опере „Маддалена“ у Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду 2016. године; улогу Бета у опери „Gianni Schicchi“,   на сцени Народног позоришта у Београду, сезона 2016/2017.

Од концертних активности издвајамо: улогu једног од солиста на извођењу IX Бетовенове симфоније поводом обележавања годишњице Миланског едикта 2013. године у Нишу; концертe на великим сценама Народног позоришта у Београду и Српском народном позоришту у Новом Саду поводом обележавања 50 година каријере Primadonne Радмиле Бакочевић 2016. године; гостовање на гала оперском концерту „Млади оперски надежи – Коста Трпков“ на великој сцени Опере у Скопљу 2017. године; учешће на меморијалном концерту посвећеном хору „Александров“ у Руском центру за науку и културу „Руски дом“ у Београду 2017. године.

Добитник многобројних награда у земљи и иностранству.

Стефан Сретић, клавир, је рођен 13. 05. 1993. године у Нишу. Нижу и средњу Музичку школу је завршио у родном граду у класи професора Сузане Новаковић. Са 17 година уписује основне академске студије на Факултету уметности у Нишу, у класи професора мр Александра Сердара, где је дипломирао, а потом и мастерирао клавир 2015. године као најбољи студент генерације са просечном оценом 10. Специјализовао је клавир 2016. године на Факултету музичке уметности у Београду, такође у класи професора мр Александра Сердара са просечном оценом 10.

Освајач је многобројних награда на Републичким и Међународним пијанистичким такмичењима, и наступао на многим концертима у земљи и иностранству.

Компоновао је оригиналну музику за три краткометражна филма: „Мозаик“ (2014), „По сунцу хода“ (2016) за који је добио награду за најбољу оригиналну музику на „Лондон Индепендент Филм Аwардс“ фестивалу, и „Откуцаји тишине“ (2015) за који је добио награду за најбољу оригиналну филмску музику на “Моонданце” Интернационалном филмском фестивалу у Болдеру у Колораду.

Компоновао је и нумеру „Сећање“ за албум „Небеско је увек и довека“ у издању ПГП РТС-а, која је потом била извођена уживо у Сава центру у Београду и на концерту одржаном у Нишу у Народном позоришту.

Компоновао је музику за званичну рекламу Академије уметности Београд.

Тренутно је студент завршне године докторских академских студија на Академији уметности у Новом Саду у класи професора др Дориана Лељака. Ради као асистент на катедри за клавир на Факултету уметности у Нишу.

Активни је члан Менсе Србије.