КОНЦЕРТ• Марија Ђукић, клавир•Марија БАЈАЛИЦА, клавир•07.11.2022.•20:00•Дворана Дома културе

Вести 25.10.2022.

Марија Ђукић је дипломирала и магистрирала на Факултету музичке уметности у класи проф. Срђана Грбића. Усавршавала се на мајсторским курсевима у Туру (Француска) код проф. Алексеја Наседкина и у Сиону (Швајцарска) код проф. Бернхарда Еберта. Провела је две године на специјализацији у Санкт Петербургу (Русија), на конзерваторијуму „Римски-Корсаков“, у класи проф. Јекатерине Мурине.

Запослена је на Факултету музичке уметности у Београду као редовни професор на Катедри за клавир. Наступала је као солиста и камерни музичар у Београду, многим градовима у Србији, у Црној Гори, Македонији, Босни и Херцеговини, Русији, Италији, Швајцарској, Турској.

На њеном репертоару су најзаступљеније композиције класицизма и романтизма. Поседује посебан афинитет према делима Фредерика Шопена. Један од најзначајнијих и најуспешнијих концерата са Шопеновим делима извела је у Великој дворани Коларчеве задужбине 2010. године , поводом двестоте годишњице рођења композитора, под покровитељством Амбасаде Пољске.

Наступа у различитим камерним ансамблима, као члан трија Amorosso и трија Classica Aeterna. Наступала је на концертима у оквиру Трибине композитора и Међународног фестивала харфе. Године 2015. је концертом у Великој дворани Коларчеве задужбине обележила 30 година уметничког рада.

Као солиста сарађивала је са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, оркестром Дома војске и Београдским гудачким оркестром „Душан Сковран“. Снимала је за Радио Београд.

Марија Бајалица дипломирала је и магистрирала студије клавира на Факултету музичке уметности у Београду. Током школовања освајала је награде на републичким, савезним такмичењима и фестивалима. Убрзо након завршених магистарских студија одлази у Јужноафричку Републику где ради као доцент на катедри за клавир, универзитета у Преторији (University of Pretoria), од 1993 – 2005. Упоредо са универзитетским активностима наступа као солиста широм земље (Johannesburg, Cape Town, Nespruit, George, Knysna…) И одржава мастер курсеве. У Јужноафричкој Републици, Марија је имала статус сталног солисте за националну радио станицу, SABC (South African Broadcasting Corporation). Почетком 2006 уследила је селидба за Аустралију. Од 2007 до 2016 предаје клавир на редовним и пост-дипломским студијама на универзитету у Аделаиди (University of Adelaide). 2008 године, Марија добија престижну националну stipendiju  (Australian Postgraduate Award) за докторске студије на катедри за клавир, које завршава 2013 године. У Аустралији се њена концертна каријера одвијала паралелно са академском, пре свега обележена солистичким наступима у циклусима класичне музике, као што су Elder Hall Concert Series, Ngeringe Concert Series, Recitals Australia, Flinders University Lunch Hours. Наступала је за аустралијску националну радио станицу ABC (Classic FM, Недељни Концерти Уживо) и снимала за 5MBS FM Radio и Radio Adelaide. Њене професионалне активности укључују и жирирање на националним и интернационалним такмичењима. Чланица је Удружења музичких уметника Србије.

ПГП РТС је 2022 издао ЦД са Маријиним извођењима Баха, Шумана и Брамса.

Настанку ове биографије допринели су професори: Константин Богино, Анђела Перишић, Душица Митић, Мирјана Шуица-Бабић, David Lockett и Charles Bodman Rae.

ПРОГРАМ:

Карл Вајн: Соната за клавир цетвороручно
(Carl Vine: Sonata for Piano Four Hands)

Prelude
Walts
Deuces
Meditation
Toccata

Семјуел Барбер: Сувенири Оп 28
(Samuel Barber: Souvenirs Op 28)

 Waltz
Schottische
Pas De Deux
Two-step
Hesitation-tango
Galop