КОНЦЕРТ • Марко МИЛЕТИЋ и Валентина НЕНАШЕВА • 26.2.2024.•19:30 • Дворана Дома културе

Вести 21.02.2024.

Програм

Ј. С. Бах
Свита за виолончело соло бр. 3 Ц дур

  • Прелудијум
  • Алеманда
  • Куранта
  • Сарабанда
  • Буре 1 и 2
  • Жига

Л.В.Бетовен
Соната за Виолончело и клавир А дур оп. 69

М. Равел
Кадиш

Ф. Шопен
Етида оп. 25 бр. 7

Ј. Брамс
Скерцо

Марко Милетић је ванредни професор на Академији Уметности у Новом Саду, уметнички руководилац оркестра Камерата Нови Сад, уметнички директор Фестивала НЕО, кустос за класичну музику при Фондацији Нови Сад 2022 Европска Престоница културе.

Редовне и мастер студије завршио је на Академији Уметности у Новом Саду у класи Имреа Калмана , Артист Диплому на Columbus Универзитету у САД у класи Wendy Warner.

Наступао је као солиста са Војвођанским Симфонијским Оркестром, Симфонијским оркестром италијанске покрајине Марке, Гудачима Светог Ђорђа, Камератом Нови Сад, Суботичким Симфонијским Оркестром, Симфонијским оркестром Академије Уметности у Новом Саду. Свирао реситале и концерте камерне музике у Норвешкој, Француској, Немачкој, Аустрији, Мађарској, Кини, САД, Италији, БиХ, Црној Гори, Хрватској, Пољској, Холандији, Белгији..

Држао мајсторске курсеве у Србији и Италији. Оснивач је ансамбла Челонс у са својим студентима и колегама из Камерате, клавирског трио Валмаро са Робертом Лакатошем и Валентином Ненашевом, и НЕО Анасамбла са Јулијом Хартиг (виолина), Александром Тасићем (кларинет) и Shinnosukeom Inugaijem (клавир). Наступао је са реномираним светским уметницима попут Романа Симовића, Wendy Warner, Стефана Миленковића, Иштвана Варге, Дмитрија Коузова, Клаудија Ванделија, Ксеније Јанковић, Филипа Гринберга, Симон Ламсме.

Концепти које поставља на Фестивалу НЕО и у оквиру програма Камерате увек су ангажовани и доносе најбоље од уметника које окупља, због чега је успео да се избори да  класична музика доминира годином када се Нови Сад представио као Европска Престоница Културе.

Важи за једног од покретача музичког живота у Србији са којим радо сарађују готово све значајније институције културе и уметности  од Беогрдске Филхармоније преко академија, мреже културних станица и културних центара..

Валентина Ненашева рођена  1982 године у Ташкенту (Узбекистан). Основно и средње музичко образовање стекла у Специјалној музичкој школи „Успенски“ у Ташкенту. Током школовања наступала је са оркестром РТВ Ташкент, свирајући концерт Ј.С.Баха ф-мол, као и концерт Ф. Шопена ф-мол.

1996. године освојила је трећу награду на такмичењу младих пијаниста у Алма-Ата (Казахстан).

1998. године добија стипендију „Про Корда Чембер Мјузик Скул“ под патронатом професора са Ројал Мјузик Акедеми, где је похађала курс камерне музике у класама проф. Джејмс Кирби (клавир) и проф. Роберта Макс (виолончело), Исак Рашковскиј (виолина).

2000. године осваја прву награду на Републичком такмичењу у Ташкенту. Исте године је примљена у класу проф. Ивана Гајана (ученика Станислава Нејгауза) на Академију Музичких уметности у Братислави. Током студија наступала је као солиста и камерни извођач, такође похађала мајсторске курсеве код Јелене Рихтер, Владимира Овчиникова (Русија),  Алексеја Султанова (САД) .

2003. године одлази на усавршавање из предмета корепетиција на конзерваторијуму  Римског-Корсакова у класи проф. Ирине Богачеве (Петроград). После успешног завршетка  основних студија, уписује Магистарске студије у класи проф. Ирис Кобал на Академији Уметности у Новом Саду. Током студија радила је као демонстратор при катедри за клавир.

2009. године се запослила као стручни сарадник – корепетитор при катедри за дувачке инструменте на Академији уметности.

2013. године стиче звање стручнoг сарадника на катедри за клавир, на предметима клавир и корепетиција. Тренутно је у звању ванредног професора на клавирској катедри за предмет корепетиција на Академији Уметности у Новом Саду.

Као солиста концертирала је на музичким подијумима како у иностранству, тако и у Србији. Снимила је за РТВ Нови Сад .  Сарађивала са аустријским флаутистом  Норбертом Гирлингером, Линц, Аустрија.

Основала је клавирски трио «Валмаро». Са посебним задовољством наступала је са ТАЈЈ квартетом , Љиљаном Лишковић (сопран) и Марком Милетићем (виолончело) и Робертом Лакатошем (виолина).

2021. године представила је програмски лук Хероине у оквиру Пројекта 22, који су покренули «Фондација Нови Сад – Еуропска престојњица културе».Наступала је на фестивалима Klassz Aparton Festival (Мађарска), Le Petit Festival (Хрватска), NEO Festival (Нови Сад).

2023. Докторирала је на Академији уметности клавирско извођаштво у класи проф. Кемала Гекића.