КОНЦЕРТ• Ансамбл „Станислав Бинички“ • 12.07.2023.•20:00 • МАЛА СЦЕНА

Вести 07.07.2023.

 

Наш прослављени композитор, наставник и утемељивач војне музике Станислав Бинички, основао је 26. септембра 1899. године Београдски војни оркестар. То је био први оркестар у Србији који је могао концертно изводити, за тадашње доба, модерну музику. Традицију тог оркестра, кроз три века, до данас чува Уметнички ансамбл МО „Станислав Бинички”, који ове године облежава 124 године постојања.

Станислав Бинички је био важна  фигура у домаћој и светској историји музике. За собом је оставио бројна дела класичне музике која за мотив имају теме и мелос наших простора. Творац је прве српске опере „На Уранку“, али поред много важних дела, издвојићемо нама веома важну, патриотски надахнуту композицију „Марш на Дрину“.

Уметнички ансамбл МО „Станислав Бинички“ данас представља установу Управе за односе са јавношћу, која својом програмском и репертоарском разноврсношћу и жанровском прилагодљивошћу, на достојан начин афирмише и репрезентује Републику Србију, Министарство одбране и Војску Србије, домаћој и иностраној публици, али и стручној јавности.