КОНЦЕРТ • Андрија МАМУТОВИЋ • 29.4.2024.•19:30 • Дворана Дома културе

Вести 12.04.2024.

Програм:

J. S. Bach/ A. Marcello:
Koncert za obou BWV 974, d mol
I Andante e spiccato
II Adagio
III Presto
W. A. Mozart:
Sonata br. 10 KV 330 , C dur
I Allegro moderato
II Andante cantabile in F major
III Allegretto
S. Rachmaninoff:
Varijacije na Korelijevu temu op. 42, d mol
F. Liszt/ V. Horowitz:
Rapsodija br. 15, “Rakoczy march”, A dur

Андрија Мамутовић рођен је 21. 10. 1990. године у Нишу. Основно и средње музичко образовање је стекао у класи проф. Боривоја Младеновића. У току школовања је освојио велики број награда на републичким и међународним такмичењима од којих су најзначајније: I награда на Међународном такмичењу младих пијаниста у Нишу (2002, 2004, 2006, 2008, 2010. године), I награда на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије у Београду (2001, 2003, 2005, 2007, 2009. године), I награда на Такмичењу младих пијаниста у Шапцу (2002, 2003, 2004. године).

Основне и мастер академске студије је завршио на Факултету уметности у Нишу, у класи професора Александра Сердара. Током студирања је учествовао на Такмичењу младих пијаниста у Нишу (I награда), такмичењу “Chopin in memoriam” у Варни (IV награда), такмичењу “Охридски бисери” (I награда), Међународном такмичењу младих пијаниста “Даворин Јенко” 2014. год. (I награда), такмичењу младих пијаниста у Шапцу 2014. год. (I награда). Био је полуфиналиста Интернационалног такмичења Jeunesses Musicales, као и учесник Bösendorfer такмичења у Финиксу, Аризона.

Докторирао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Александра Сердара са темом Клавирска музика Јоханеса Брамса у контексту развоја пијанистичке уметности друге половине 19. века:  нови типови пијанистичке фактуре у одабраним Брамсовим клавирским композицијама.

Добитник је награде фондације Kонстантинус за најбољег младог уметника Србије до 18 година, као и повеље Факултета уметности у Нишу за најбољег студента музичког одсека. Носилац је повеље фондације Зографски за промоцију дела композитора Томислава Зографског. Захваљујући награди са такмичења “Охридски бисери”, добио је чланство у организацији EMCY која се бави промоцијом младих уметника, добитника награда на интернационалним такмичењима.

Наступао је у готово свим значајним концертним дворанама Србије, као и у Америци, Грчкој, Северној Македонији, Бугарској, Босни и Херцеговини. Као солиста и камерни музичар свирао је на фестивалима Бемус, Нимус, Kонстантинус, Евмелиа, А фест, Хамер фестивал, Мај месец музике. Свирао је са Нишким симфонијским оркестром концерте Баха, Моцарта и Шопена и сарађивао са диригентима Весном Шоуц и Миленом Ињац. Као активни учесник усавршавао се на мајсторским курсевима пијаниста и професора Стефана Ковачевића (Велика Британија), Бруна Канина (Италија), Мајкла Леслија (Аустралија), Александра Сердара, Јурија Кота (Украјина) и Бориса Краљевића. Премијерно је извео у Србији дело Souffle et Contresoffle америчког композитора Грегори Мертла. Наступао је са виолинистом Немањом Белејем, виолончелистом Бледаром Зајмијем (Албанија), флаутистом Мирославом Матејком (Чешка). Учестовао је у организацији научног скупа БАРТФ у организацији Факултета уметности у Нишу 2019. године. Наступа у клавриском дуу са пијанисткињом Мином Красић Његови студенти су добитници награда на пијанистичким такмичењима. Учествовао је у раду жирија на тамичењима у Зајечару и Смедереву. Ради као ванредни професор на клавирској катедри Факултета уметности у Нишу.

УЛАЗ СЛОБОДАН.