КОНЦЕРТ•Валентина НЕНАШЕВА• 04.12.2023.•19:30 • Дворана Дома културе

Вести 29.11.2023.

 

 

 

Концерт је посвећен клавирском стваралаштву сергеја Сергејевича Прокофјева, у којем се разматра сложен карактерни дијапазон Прокофљевљеве музичке нарације и стваралачке имагинације кроз различите периоде његовог животног пута.

Анализирујући Прокофјевљеве имагинарне сфере-издвајам његове клавирске опусе и његову бескомпромисну  позицију  у уметности 20 века.

Својим извођењем ћу приказати  разноврсност одабраних клавирских дела – од  минијатура циклуса „Музика за децу“ оп. 65, преко бајковите Пете Сонате оп.135 до такозване трилогије ратних соната, у коју се и убраја Седма Соната.

Сергеј Прокофјев:

„Музика за децу“ оп. 65

Јутро

Шетња

Бајкица

Тарантела

Кајање

Валцер

Поворка скакаваца

Киша и дуга

Вије

Марш

Вече

Месец се шета ливадама

Соната бр. 5 оп. 135 Це дур

I Allegro tranquillo

II Andantino

III Un pocco allegretto

Соната бр. 7 оп. 83 Бе дур

I Allegro inquieto

II Andante caloroso

III Precipitato

Франц Шуберт: песма Елијаса III, Op.52, No.6

Ђакомо Пучини арија Лију из опрере Турандот  „Tu che di gel sei cinta“

Пијанисткиња Валентина Ненашева рођена је 1982 године. Основно и средње музичко образовање стекла у  специјалној музичкој школи В. А. Успенски у Ташкенту.

Године 1998. добила је стипендију „Pro Corda Chamber Music School“  под патронатом професора Краљевске академије (Лондон), где је похађала курс камерне музике код проф. Џејмса Кирбија (клавир) и проф. Роберта Макса (виолончело), и проф. Исака Рашковског (виолина).

2000 године  примљена је у класу професора Ивана Гајана (ученика Станислава Нејгауза) на Академији музичких уметности у Братислави.

Током студија наступала је као солиста и камерни извођач, учествовала на републичким и међународним такмичењима. Такође је похађала мастер-класове еминентних  пијаниста и професора: Јелене Рихтер, Владимира Овчиникова (Русија) и  Алексеја Султанова (САД).

2003 године одлази на усавршавање из предмета корепетиција на конзерваторијум  Римског-Корсакова у класу проф. Ирине Богачеве (Петроград).

После успешног завршетка  основних студија, уписује Магистарске студије у класи проф. Ирис Кобал на Академији Уметности у Новом Саду.

Током студија радила је као демонстратор при катедри за клавир.

  1. године се запослила као стручни сарадник – корепетитор при катедри за дувачке инструменте на Академији уметности.
  2. године стиче звање стручног сарадника при катедри за клавир, на предметима клавир и корепетиција.

Као солиста концертирала је на музичким подијумима како у иностранству, тако и у Србији. Снимала је за РТВ Нови Сад.  Сарађивала са аустријским флаутистом  Норбертом Гирлингером, (Линц, Аустрија).

2015.Основала је клавирски трио «ВалМаРо». Са посебним задовољством наступала је са ТАЈЈ квартетом , Љиљаном Лишковић (сопран), Марком Милетићем (виолончело) и Робертом Лакатошем (виолина).

  1. године уписала је докотрске студије из клавирског извођаштва у класи проф. Кемала Гекића.

2020 сарађује у музичком пројекту «Саксофоном кроз романтизам, импресионизам и савремену музику» са саксофонистом Срђаном Пауновићем. Учесница Серијала концерата камерне музике Културног центра Војводине «Милош Црњански».

2021.године представила је програмски лук «Хероине» у оквиру Пројекта 22, који су покренули Фондација Нови Сад – Еуропска престоница културе.

Наступала је на фестивалима Klassz Aparton Festival (Мађарска), Le Petit Festival  ( Хрватска), НЕО Фестивал (Нови Сад).

  1. Докторирала је на Академији уметности клавирско извођаштво у класи проф. Кемала Гекића.

Запослена  је  у звању ванредног професора на Катедре за клавир на Академији уметности (Нови Сад, Србија).