КОМИЧНА ОПЕРА • СЛУЖАВКА ГОСПОДАРИЦА • 24.10.2022. • 20:00

Вести 09.10.2022.

Италијански композитор, виолиниста и оргуљаш Giovani Battista Pergolesi, (1710-1736) сматра се једним од најранијих композитора Opere buffe (комичне опере). Његова комична опера Служавка господарица први пут је изведена у Напуљу 1733. године и одмах је доживела огроман успех, који јој је до данашњих дана обезбедио трајање.

Перголези ју је написао као дводелни интермецо властите Opere serie Несаломиви робијаш, која је остала у сенци, док је Служавка господарица стекла светску славу. Либрето је написао Ђенаро Антонио Федерико. Када је изведена у Паризу 1752. године, проузроковала је такозвану Свађу буфониста, односно сукоб присталица озбиљне француске опере и љубитеља нове италијанске комичне опере.

У старој вили у Напуљу, живи џангризави нежења Уберто са својим слугама. Служавка Серпина, млада и лепа, није вична кућним пословима, лења је и дрска и машта о бољем животу. Многим лукавствима, Серпина уз помоћ приглупог слуге Веспонеа успева да надмудри и заведе Уберта и дође до свог циља. Уберто схвата да је све време волео Серпину, па цела прича има срећан крај.

Лица

Серпина, служавка:  Маријана Давинић, сопран
Уберто, господар: Марко Милисављевић, бас-баритон
Веспоне, слуга: Милош Цветковић
Служавка: Анђела Станковић

Режија: Милош Цветковић
Диригент: Ивана Мировић
Чембало:Анђела Станковић
Концертмајстор: Маринко Андрејић

Чланови оркестра:
Алекса Спасић, Миљана Здравковић,
Емилија Ивановић, Никола Глигоријевић, Милана
Трујановић, Сашка Стојановић Крстић,
Весна Пејић, Наташа Палић, Петар Плавшић

Корепетитор: Анђела Станковић
Сценографија и костим: Драгана Бреза, Душан Станковић
Кореограф, сценски покрет: Даница Ничић
Дизајн плаката: Јефимија Коцић