Опера „ОРЛАНДО“

13.11.2015.

Барокна Опера Г. Ф. Хендла
ОРЛАНДО

Српске премијера Нове београдске Опере и театра Мадленианум

Опера у три чина (1733)
МУЗИКА: Георг Фридрих Хендл (1685-1759)
Либрето: Карло ЗИГИСМОНДО КАПЕЋЕ (CARLO SIGISMONDO CAPECE)

Предраг Госта, уметнички директор, диригент, Чембало
Маријана Мијановић, уметнички саветник и вокални педагог
УЛОГЕ:
Орландо – Бојана Булатовић (Србија), контратенор
Зароастро – Сретен Манојловић (Србија / Аустрија), бас-баритон
Анђелика – Радослава Воргић (Србија), сопран
Доринда – Ана-Марија Бркић (БиХ / Аустрија), сопран
Медоро – Драгана Поповић (Србија), мецосопран
Барок Оркестар Београдске опере Нове на историјским инструментима.

Потребу за барокним репертоаром на домаћој музичкој сцени Нова Београдска опера и опера и театар Мадленианум испуниће у октобру сам новембру ове године премијерним извођењем опере барокне Орландо композитора Георга Фридриха Хендла. Постављање Опере Орландо представља посебно освезење и ексклузивитет за београдску музичку сцену. Вокални Ансамбл сачињен је од младих, талентованих певача и земље и иностранства, а барокним оркестром на историјским инструментима диригује са чембала Предраг Госта.
Опус барокног композитора Георга Фридриха Хендла (1685-1759) садржи преко четрдесет Опера. Међу њима су и опере Орландо Ариоданте И Алцина, компоноване на текст Поеме Бесни Орландо италијанског књижевника Лодовика Ариоста. Хендлова Опера Орландо је адаптација истоимене опере из 1711. године, италијанског ствараоца Карла Капечеа.
Орландо је компонован као италијанска озбиљна опера (Опера сериа) и премијера је одражана 27. јануара 1733. године у Краљевском позоришту у Лондону. Дело је изведено само десет пута, а један аристократа је после приказивања писао: Нисам никада био на бољем, нити на боље изведеном музичком делу – цувени Кастрат Сенесино је био главни глумац, аи остали Италијани су певали веома осећајно, али јепублика Ипак Била толико малобројна да верујем да нису сакупили довољно новца ни да исплате све музичаре из оркестра.
Хендлово дело било је заборављено скоро 200 година, све до 1922. године када је поново изведено. Интересовање за ово сценско остварење обновљено је Средином протеклог века и од тада је Орландо дио репертоара оперских кућа широм света, а сада ће и Београдска публика имати прилику да ужива у интерпретацији овог ремек-дела Великог мајстора барокног, Баховог савременика.

Кратак садржај
Славни ратник Орландо растрзан између Венере је сам Марса, љубави и дужности. Лудо је заљубљен у Анђелику која је опет Заљубљена у Медора. Орланда обузима Љубомора. Среће у љубави такодје нема ни пастирица Доринда, коме Медоро не узвраћа љубав. Страст према Орланда Анђелики фамозну деструктивна, губи разум Иу свом лудилу жели да убије и Анђелику и Медора. Мађионичар Зороастро својим чаробним моћима смирује страсти полуделог јунака и враћа га на сигурни пут дужности и разума.

500 дин

  • 2. 12. 2015. u 19:30