КОНЦЕРТ „ВЕЧЕ МУЗИКЕ БРИТАНСКИХ КОМПОЗИТОРА“

08.06.2016.

ВЕЧЕ МУЗИКЕ БРИТАНСКИХ КОМПОЗИТОРА

21

МИЛЕНА СТАНИШИЋ, харфа
СТАНА КРСТАЈИЋ, флаута
РАСТКО ПОПОВИЋ, виола

На програму ће бити два премијерна извођења у Србији: Соната фантазија за виолу и харфу Сир Арнолда Бакса, и Наиадес  – Соната фантазија за флауту и харфу Вилијема Олвина. Баксова Соната фантазија  посвећена је Марији Корчинској, руској харфисткињи заслужној за нагли развој модерне школе за харфу у Великој Британији почетком 20. века. Баксову музику одликују невероватне боје и угођаји. Био је сјајан оркестратор, што се може чути у његовим симфонијским поемама и другим оркестарским делима. Соната фантазија је раскошно написана композиција у 4 става, коју многи виолисти сматрају најлепшом виолском сонатом, а многи харфисти најтежом деоницом за харфу икада написаном.

Иако је Вилијем Олвин превасходно компоновао музику за филм, оставио је и опус камерне и оркестарске музике. Такође сјајан оркестратор, био је врло виспрен у компоновању и за харфу, а и за флауту – инструмент који је и сам свирао, тако да је Наиадес једна од његових најбољих камерних композиција.

На програму концерта ће још бити капитално дело Бенџамина Бритна: Свита за соло харфу, као и Дует за виолу и флауту Сир Малколма Арнолда, још једног британског композитора који је добио титулу Сир, као признање за свој допринос музици и култури. Трајење прогама концерта је 60 минута.

  • 15. 6. 2016. u 19:30